De juiste zithouding in 5 simpele stappen

Veel mensen zitten niet op een gezonde manier in hun stoel, of zitten niet op de juiste stoel en dit kan vele vervelende gevolgen hebben. Zo kan een verkeerde zithouding resulteren in langdurige fysieke klachten. Daarnaast kan dit op de korte termijn ook tot problemen leiden, zoals vermindering van het werkcomfort en de productiviteit.

Belangrijk om te weten is dat niet iedere bureaustoel geschikt is voor deze 5 stappen. Het kan zijn dat uw stoel bijvoorbeeld geen in te stellen zitdiepte of armleuningen heeft. Mocht dit bij uw bureaustoel het geval zijn, dan kunt u overwegen om te kijken naar een stoel die voldoet aan de normen van NPR 1813.

 

Alle voordelen van onze zitoplossingen

1. De zithoogte bepalen

Ga goed in uw stoel zitten met beide voeten op de grond. Zorg dat uw benen gebogen zijn in een hoek van 90 graden om de stoel op de juiste hoogte te hebben. De hoek van uw benen zorgt voor een optimale doorbloeding in het kniegewricht.

2. Zitdiepte instellen

Ga met uw rug tegen de rugleuning aan zitten. Wanneer het mogelijk is om tussen de zitting van de stoel en uw knieholte 3 à 4 vingers te plaatsen, zit u op de juiste diepte. (ca. 6 cm ruimte)

3. Rugleuning positioneren

Hoogte rugleuning: Plaats de bolling van de rugleuning zo goed mogelijk in de holte van de onderrug. Wanneer het goed gepositioneerd is, biedt het ondersteuning aan de bovenzijde van de bekken. Zo wordt de natuurlijke s-vorm behouden. Dus, niet tegen het achterwerk plaatsen! Een zo groot mogelijk gedeelte van de rug moet nu ondersteund worden en de vormen van de wervelkolom volgen. Bij vrouwen zit de holte in de onderrug vaak hoger dan bij mannen.

Permanent rugcontact (actief en passief): ​de rugleuning kan doorgaans in meerdere standen worden gezet, van helemaal rechtop tot aan een relaxte houding. Zet de rugleuning altijd 1 positie naar achteren en niet in de voorste positie. Zo ondersteunt het bovenlichaam het hoofd en wordt de natuurlijke s-vorm van de kolom behouden. U kunt ook een actieve ondersteuning kiezen, zodat de rugleuning meebeweegt met uw houding in verschillende werkzaamheden. Vergeet dan niet de juiste gewichtsinstelling te gebruiken!

4. De armleuningen als verlengstuk

Om uw armleuningen goed in te stellen is het van belang dat u uw schouders ontspant en uw armen in een hoek van 90 graden houdt. Stel de juiste hoogte in door de armleuningen onder de arm te plaatsen. Stel hiernaast de juiste breedte in tot u voldoende steun voelt aan uw onderarmen. Bij vrouwen kan het voorkomen dat de armleuningen te wijd zijn. Dit punt is ook opgenomen in de NPR1813-norm. Dit betekend dat de armleuningen ook in breedte te verstellen zijn, de ruimte tussen de armleuningen kleiner te maken.

Optionele hoofd- en neksteun

Een ondersteuning van het hoofd is een belangrijk onderdeel van een bureaustoel. Deze ondersteunt namelijk het gewicht van uw hoofd perfect en zorgt ervoor dat u uw hoofd niet te ver naar boven of beneden hoeft te draaien. Het gewicht van een hoofd verschilt uiteraard per persoon, maar gemiddeld weegt een hoofd ongeveer 5-7 kilo. Dit is een behoorlijk gewicht en daarom belangrijk om goed te ondersteunen.

5. Uw bureauwerkplek aanpassen aan de zithouding

Een goede ergonomische zithouding gaat niet enkel om het goed in een stoel plaatsnemen of op een goede ergonomische stoel zitten. Het is een samenspel tussen alle hulpmiddelen op uw werkplek. Dit betekent dat bijvoorbeeld de juiste hoogte van het bureau en de positie van monitoren ook een belangrijke factor zijn.

Wanneer de bovenstaande 4 stappen zijn gevolgd, kunt u ook makkelijk uw bureauhoogte instellen. De armleuningen horen namelijk net 1 a 2 centimeter boven uw bureau te zweven.

Is uw bureau niet in hoogte verstelbaar?

Traditioneel gezien konden bureaus niet in hoogte versteld worden, maar in de laatste jaren is hier verandering in gekomen. Eerder werden bureaus handmatig versteld of met een inbussleutel, maar het moderne zit-sta bureau is met een druk op de knop te verstellen in hoogte. Hierdoor is het ook mogelijk om een specifiekere hoogte in te stellen.

Een zit-sta bureau is verstelbaar in hoogte, waardoor er ook gekozen kan worden tussen zittend of staand werken. Wilt u meer weten over de functionaliteit en voordelen van een zit-sta bureau?

Wij hebben een e-book klaar staan waarin alles tot in de details wordt uitgelegd. Deze kan hieronder worden gedownload.

Ontvang ons gratis e-book

Lees hoe u productiviteit en gezondheid snel stimuleert!

De feiten liggen er: met een zit-sta bureau maakt u werknemers productiever. Hoe brengt u uw organisatie van kampioen zitten naar kampioen staan? Lees het in mijn E-Book

Auteur: Robin Spiekman