De juiste zithouding in 5 simpele stappen

Let op: alleen goede ergonomische stoelen kunnen zo ingesteld worden.

Veel mensen zitten niet goed op hun stoel of zitten niet in de goede stoel. Dit kan vervelende klachten aan het bewegingsapparaat veroorzaken en in sommige gevallen kan het leiden tot chronische pijnklachten. Een goede zithouding aannemen is niet moeilijk. Met de onderstaande vijf stappen zit u al een stuk beter in uw stoel!

1. De zithoogte bepalen

Ga zo goed mogelijk op de stoel zitten met beide voeten stevig op de grond. De benen zijn gebogen in een hoek van ca. 90 graden. De druk onder het zitvlak moet gelijkmatig verdeeld zijn, zodat een optimale doorbloeding van de benen plaatsvindt.

2. Zitdiepte instellen

Ga met de rug goed tegen de rugleuning aan zitten. Tussen de zitting en knieholte moet ruimte zijn voor 3 tot 4 vingers (ca 6 cm.). Controleer of uw stoel een in te stellen zitdiepte heeft. Indien dit niet het geval is, is het wellicht verstandig om te kijken naar een andere stoel die voldoet aan de normen van de NPR1813. Bekijk de mogelijkheden van ergonomische bureaustoelen van Giroflex, Interstuhl en Viasit.

3. Rugleuning positioneren

Hoogte rugleuning: Plaats de bolling van de rugleuning zo goed mogelijk in de holte van de onderrug (lendenen). Wanneer het goed gepositioneerd is, biedt het ondersteuning aan de bovenzijde van de bekken. Zo wordt de natuurlijke s-vorm behouden. Dus, niet tegen het achterwerk plaatsen! Een zo groot mogelijk gedeelte van de rug moet nu ondersteund worden en de vormen van de wervelkolom volgen. Bij vrouwen zit de holte in de onderrug vaak hoger dan bij mannen.

Permanent rugcontact (actief en passief): ​de rugleuning kan doorgaans in meerdere standen worden gezet, van helemaal rechtop tot aan een relaxte houding. Zet de rugleuning altijd 1 positie naar achteren en niet in de voorste positie. Zo ondersteunt het bovenlichaam het hoofd en wordt de natuurlijke s-vorm van de kolom behouden. U kunt ook een actieve ondersteuning kiezen, zodat de rugleuning meebeweegt met uw houding in verschillende werkzaamheden. Vergeet dan niet de juiste gewichtsinstelling te gebruiken!

4. De armleuningen als verlengstuk

Ontspan uw schouders. De armen zijn in een hoek van ca. 90 graden gezet. Stel de juiste hoogte in door de armpads tegen de onderarm aan te zetten. Stel de juiste breedte in om voldoende steun aan de onderarmen te krijgen. De voorkant van de armleuningen dient gelijk met de buik te lopen of iets ervoor. Bij vrouwen zijn de armleuningen vaak te wijd. In dat geval is het verstandig te kiezen voor een NPR stoel. Veel stoelen bij Bruinsma hebben NPR instelmogelijkheden, wat betekent dat meer dan 95% van de mensen een perfecte zithouding kan hebben in de stoel. Breed of smal, lang of kort.

Optionele hoofd- en neksteun

Voor een doorsnee kantoorbaan is het plaatsen van een nek- of hoofdsteun niet nodig. Wanneer u echter naar hoge monitoren moet kijken of bijvoorbeeld monitoren moet bekijken in een controleruimte, dan is een neksteun wel aan te raden. Zo ondersteunt de stoel het gewicht van uw hoofd perfect en zorgt u ervoor dat er geen knik naar voren of achteren plaatsvindt. Wist u dat uw hoofd tussen de 4 en 8 kilo weegt? Daarom is het belangrijk om deze met uw bureaustoel optimaal te ondersteunen!

5. Uw bureauwerkplek aanpassen aan de zithouding

Een juiste ergonomische zithouding gaat niet alleen om goed in de stoel zitten of op een ergonomische stoel zitten. Het is een samenspel tussen alle middelen van de werkplek. Dat betekent de juiste hoogte van het bureau, een goede positie van de monitoren en eventuele ergonomische hulpmiddelen bij typen en het lezen van documenten. Wanneer u na de bovenstaande vier stappen uw stoel goed heeft afgesteld, is dit een goed uitgangspunt voor het instellen van uw bureauhoogte. Kijk hiervoor naar de armleuningen. Deze moeten 1,5 tot 2 centimeter boven het bureau uitsteken. Is uw bureau helaas niet instelbaar? Maak dan gebruik van een voetensteun, zodat u uw bureaustoel wel op hoogte van het bureau kan brengen.

Wilt u weten of uw bureaustoel wel geschikt is?

Een bureaustoel met voldoende instelmogelijkheden volgens de richtlijnen van NEN1812 en NPR1813 is belangrijk voor het aannemen van de juiste zithouding. Maar ook uw bureau moet hieraan aan te passen zijn. Vraagt u zich eens af hoeveel u eigenlijk op uw bureaustoel zit en of u zich wel bewust bent van uw zithouding. Heeft u dan niet een ergnomische bureaustoel nodig?

Advies aanvragen