Nederland = 'Kampioen Zitten'

Steeds vaker hoor en lees je tips en aanbiedingen over ‘ergonomische‘ producten. Maar wat houdt dit eigenlijk precies in?!

Ergonomie heeft te maken met de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan met allerlei zaken uit ons dagelijks leven te maken hebben, maar vaak heeft het betrekking op arbeidssituaties, zoals ook bij ons het geval is. We hebben het dan met name over ‘fysieke ergonomie’; dus de fysieke bewegingen die we uitvoeren bij het gebruik van producten. Denk aan een stoel van een auto en een bureau tijdens het werken.

Over werkplekken zijn tal van langdurige studies uitgevoerd. Een conclusie uit één van deze studies is duidelijk: Nederland = Kampioen Zitten!
Wij Nederlanders zitten het meeste van álle Europeanen. En het vervelende daaraan is, het heeft zeer veel negatieve gevolgen. We worden er minder fit en energiek van, verrichten ons werk minder goed, zijn minder productief en hebben vele malen meer kans op ziekteverzuim.

Vanaf jongs af aan leren we kinderen aan om veel te zitten; thuis voor de tv of met een schermpje op schoot, achter de computer, maar ook op school in de klas. Wij bij Bruinsma Kantoor pleiten ervoor om meer aandacht aan dit onderwerp te schenken op scholen.
Ondertussen zijn we ons nu dus steeds meer bewust van dit slechte gedrag en worden er maatregelen genomen. Naast het feit dat mensen in hun privéomgeving veel kunnen verbeteren aan hun ‘sedentaire gedrag’, is de werkvloer ook een goede plek om een minder aantal uur te zitten door middel van een zit-sta bureau.  Daarnaast, als we dan al moeten/willen zitten, zitten we vaak ook nog niet in de juiste houding. Hierdoor kunnen fysieke klachten ontstaan aan gewrichten en spieren.

Een werkgever investeert hier in, maar het goede nieuws is: deze investering betaalt zich dubbel en dwars terug! Zie ook het rekenvoorbeeld op pagina 14 in ons E-book over het productief en gezond werken.

Heeft u vragen over ergonomie neem dan vooral contact met ons op. Wij informeren u graag over dit onderwerp en wat u hieraan kunt doen.